مراحل طلاق توافقی

مراحل طلاق توافقی (+ مدارک مورد نیاز)

ازدواج و شروع زندگی مشترک یکی از مهم ترین اتفاق های هر جامعه ای است. در جامعه ایرانی نیز عقد نکاح یکی از عقود رایج جامعه است که به علت اهمیت آن از قوانین خاص مربوط به خود بر خوردار است. اما این امر ، همیشه سر انجام خوبی نخواهد داشت. ازدواج نیز مانند هر امر دیگری ممکن است با شکست رو به رو شود . در این صورت طرفین ازدواج به دنبال راهی برای پایان دادن به زندگی مشترک خود هستند. طلاق تنها راه پایان قانونی به ازدواج است . مراحل طلاق توافقی یکی از مهم ترین دغدغه های افراد است که در این مقاله به طور کامل به آن می پردازیم. برای کسب اطلاعات لازم در مورد مراحل طلاق توافقی این مقاله را از دست ندهید.

مشاهده مقاله سریع ترین راه طلاق از طرف زن

طلاق توافقی چیست؟

طلاق راهی است که قانون برای پایان دادن به زندگی مشترک رو به روی ما گذاشته است. در حقیقت به موجب صدور حکم طلاق و ثبت آن ، طرفین طلاق دیگر هیچ وظیفه زناشویی نسبت به یکدیگر نخواهند داشت و عملا زندگی مشترک آن ها به پایان می رسد. جدایی می توانید به صورت توافقی یا غیرتوافقی باشد. توافقی یا غیرتوافقی بودن جدایی بسته به رضایت و اراده ی طرفین دارد. در حقیقت اگر هر دو طرف برای طلاق به موافقت رسیده باشند ، طلاق توافقی محسوب می شود.

برای طی کردن مراحل طلاق توافقی نه تنها باید بر جدایی رضایت وجود داشته باشد ، در مورد تمامی موارد جانبی آن نیز باید توافق صورت پذیرد. در ادامه به شرح این موارد می پردازیم.

مراحل طلاق توافقی

شرایط لازم برای طی کردن مراحل طلاق توافقی

برای صدور حکم طلاق و طی کردن مراحل طلاق توافقی شرایطی وجود دارد که به موجب قانون باید پیش از دریافت حکم و ثبت آن در محضر صورت بگیرد. در حقیقت تا به این شرایط عمل نشود ، امکان دریافت حکم طلاق نیست. این شرایط به این صورت می باشد. برخی از این شرایط در ماده ی 29 قانون حمایت از خانواده ذکر شده است.

پرداخت حقوق زن

به موجب عقد نکاح حقوقی به زن تعلق می گیرد که مرد در هیچ صورتی نمی تواند از پرداخت آن سر باز کند مگر در مواقعی که قانون تجویز کرده باشد. در ماده ی 29 قانون حمایت از خانواده صریحا اعلام شده است که دادگاه حکم طلاق را تا زمان تعیین تکلیف برای حقوق زن صادر نمی کند. این حقوق که از مهم ترین مراحل طلاق توافقی می باشد به این شرح می باشد.

مهریه

مرد در هیچ صورتی نمی تواند از پرداخت مهریه سر باز بزند. در حقیقت در قانون چنین امده است که به موجب قانون ، مهریه به تملک زن در میاید و در هیچ صورتی این حق از زن ساقط نمی شود. برای صدور حکم و طی شدن مراحل طلاق توافقی مهریه باید پرداخت شود مگر اینکه زوجین به نحو دیگری تراضی کرده باشند. در حقیقت مهریه یک حق است و یک زن می تواند از این حق خود رجوع کند. این رجوع از حق می تواند در ازای دریافت رضایت زوج یا گرفتن حضانت فرزندان باشد. در هر صورت دادگاه برای صدور حکم طلاق باید رسید پرداخت  مهریه را دریافت کند یا مدرکی مبنی بر بذل مهریه .

نکته : اگر زن مهریه را ببخشد و آن را در محضر ثبت کند ، امکان مطالبه مجدد آن از بین خواهد رفت.

نفقه

یکی از دیگر از حقوق زن که باید با توجه به شرایط زن پرداخت شود نفقه است. اگر مرد در طول زندگی مشترک نفقه پرداخت نکرده باشد ، در صورت اثبات، زن می تواند در مراحل طلاق توافقی آن را مطالبه کند. در این صورت کارشناسان قوه قضاییه نفقه را تعیین میکنند و با پرداخت آن، حکم طلاق صادر می شود.

نفقه نیز یک حق است که زن مستحق دریافت آن است ولی میتواند از صرف نظر کند.

اجرت المثال ایام زوجیت

اگر زن در طول زندگی زناشویی اموری را انجام دهد که خارج از وظایف تعیین شده در قانون برای زوجه ، باشد در این صورت مستحق دریافت اجرت المثل ایام زوجیت می باشد. این حق نیز توسط دادگاه تعیین می گردد و باید نسبت به آن توافق و تراضی شود.

حضانت فرزندان در مراحل طلاق توافقی

یکی از مهم ترین مواردی که در ماده ی 29 قانون حمایت از خانواده ذکر شده است مربوط به حضانت فرزندان است. این ماده صدور حکم و گذر از مراحل طلاق توافقی را منوط به تعیین تکلیف در مورد حضانت فرزندان دانسته است. در این ماده چنین گفته شده است :

”دادگاه ضمن رأي خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تكليف جهيزيه، مهريه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معين و همچنين اجرتالمثل ايام زوجيت طرفين مطابق تبصره ماده 336 قانون مدني تعيين و در مورد چگونگي حضانت و نگهداري اطفال و نحوه پرداخت هزينه هاي حضانت و نگهداري تصميم مقتضي اتخاذ مي كند. همچنين دادگاه بايد با توجه به وابستگي عاطفي و مصلحت طفل، ترتيب، زمان و مكان مالقات وي با پدر و مادر و ساير بستگان را تعيين كند”

معمولا در مراحل طلاق توافقی برای حضانت فرزندان نیز تراضی و توافق شده است به همین علت دادگاه در آن ورود نمی کند. اگر برای طلاق و جدایی توافقی صورت گرفته باشد اما برای حضانت فرزندان نه در این صورت دادگاه مطابق قانون و شرایط والدین اقدام به اعطا حضانت فرزندان می کند.

در هر صورت شرایط صدور حکم طلاق ، تراضی طرفین برای جدایی و تعیین تکلیف شدن در مورد موارد بالاست. در این صورت دادگاه به صدور حکم طلاق می کند.

مراحل طلاق توافقی

مراحل طلاق توافقی

در این قسمت از مطلب به توضیح مراحل طلاق توافقی می پردازیم. طلاق یک ایقاع تشریفاتی است که تعدد آن در جامعه می تواند سلامت آن جامعه را به زیر سوال ببرد. به همیت علت است که دادگاه برای جلوگیری از صدور حکم مربوطه مبادرت می ورزد.

در مراحل طلاق توافقی نیز دادگاه همچنان به ایجاد صلح و سازش می پردازد ولی در هر حال اگر طرفین بر جدایی اصرار بورزند ، حکم صادر می شود. مراحل طلاق تواقی به این صورت می باشد :

1-ثبت درخواست طلاق

در نخستین مراحل طلاق توافقی طرفین باید درخواست خود را مبنی بر جدایی در محاکم ذی صلاح مطرح کنند. پس از ثبت درخواست طلاق ، از زوجین دعوت می شود تا در شعبه دادگاه مربوطه حضور به عمل بیاورند.

2- حضور در دادگاه

پس از اینکه طرفین در مدت زمان تعیین شده در دادگاه مربوطه حضور به عمل میاورند ، اعلام میدارند که طلاق از نوع توافقی است. در حقیقت تشخیص توافقی بودن طلاق در دادگاه صورت می گیرد.

3- ایجاد صلح و سازش

پس از آنکه در دادگاه توافقی بودن طلاق مشخص شد ، قاضی اقدام به ایجاد صلح و سازش می کند. صلح و سازش از دو طریق صورت می گیرد :

جلسات مشاوره در مراحل طلاق توافقی : در این قسمت قاضی از شما می خواهد تا به مشاور مورد تایید قوه قضاییه مراجعه کنند و اقدام به انجام مشاوره کنند. مشاور نیز در طی چند جلسه اقدام به سازش و ایجاد صلح میان زوجین می کند.

داوری : داوری یکی دیگر از مراحل طلاق توافقی است . در این مرحله اقارب زوجین باید اقدام به ایجاد صلح و سازش میان طرفین کنند . در ماده 28 قانون حمایت از خانواده چنین نوشته شده است :

ماده ۲۸ـ پس از صدور قرار ارجاع امر به داوري، هريك از زوجين مكلفند ظرف يك هفته از تاريخ ابالغ يك نفر از اقارب متأهل خود را كه حداقل سي سال داشته و آشنا به مسائل شرعي و خانوادگي و اجتماعي باشد به عنوان داور به دادگاه معرفي كنند.

اگر زوجین از تعیین افراد برای داوری امتناع ورزند ، دادگاه شخصا به آن مبادرت می ورزد. در داوری و مشاوره افرادی اقدام به ایجاد صلح و سازش می کنند. در صورتی که این امر صورت نگیرد ، افراد مذکور باید گزارش مبنی بر عدم امکان ایجاد سازش را به دادگاه ارائه کنند.

4-تعیین تکلیف در مورد شرایط طلاق

فوقا ذکر کردیم که برای چندین حق باید تعیین تکلیف شود تا دادگاه حکم طلاق را صادر کند.در این مرحله باید برای تمامی موارد مذکور تعیین تکلیف شود.

5- مراجعه زن به پزشکی قانونی

در ادامه زن باید به مرکز پزشکی مورد تایید دادگاه مراجعه کند و تست بارداری انجام دهد. گواهی عدم بارداری زن یکی از مدارک مهم و مورد نیاز برای دریافت حکم و طی کردن مراحل طلاق توافقی است. با این وجود اگر پس از تست مشخص شد که زن باردار است ولی زوجین همچنان بر طلاق توافق داشتند، مانعی وجود ندارد و دادگاه حکم را صادر می کند.

شایان ذکر است اگر طرفین طلاق بگیرند و زن بچه مرد را باردار باشد ، تا زمان تولد نوزاد ، زن مستحق دریافت نفقه می باشد.

6-صدور حکم طلاق

پس از طی شدن مراحل فوق دادگاه اقدام به صدور حکم طلاق می کند. فوقا ذکر شد که این جدایی قانونی یک ایقاع تشریفاتی است و باید مراحل طلاق توافقی طی بشود . با این وجود این مراحل می تواند بدون حضور زوجین و توسط وکیل آن ها انجام شود.

7-مراجعه به دفاتر ثبت طلاق

آخرین مراحل طلاق توافقی به این شرح می باشد : پس از آنکه حکم توسط دادگاه صادر شد طرفین باید برای ثبت رسمی آن به دفاتر ثبت طلاق یا محضر مراجعه کنند.

حضور زن برای ثبت طلاق الزامی نیست. یعنی اگر زن برای ثبت رسمی به دفترخانه مراجعه نکند ، مرد یا وکیل او میتواند به تنهایی صیغه طلاق را جاری کند و طلاق را به طور رسمی ثبت کنند.

اما اگر مرد برای ثبت طلاق حضور به عمل نیاورد ، زن به تنهایی نمیتواند آن را ثبت کند و صیغه طلاق را جاری کند. اما خود یا وکیل او می توانند از طریق مراجع ذی صلاح مرد را مجبور به حضور در دادگاه کند. اگر مرد همچنان برای ثبت طلاق توافی حضور نیابد و عذر موجهی برای عدم حضور اعلام نکند ، طلاق ثبت و صیغه جدایی جاری می شود.

مراحل طلاق توافقی

دادگاه ذی صلاح برای صدور حکم و پیگیری مراحل طلاق توافقی

برای درخواست طلاق و دریافت حکم طلاق توافی باید به دادگاه خانواده مراجعه کرد. دادگاه خانواده محل سکونت زوجین ، شعبه صالح برای مراجعه و دریافت حکم طلاق است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق سایت آوای وکیل اقدام به مشاوره حقوق و اتخاذ وکیل مناسب کنید.

مدارک لازم در روند مراحل طلاق توافقی

  • این مدارک برای دریافت حکم و ثبت و طی کردن مراحل طلاق توافقی لازم می باشد :
  • شناسنامه
  • سند ازدواج
  • کارت ملی
  • گواهی عدم بارداری (باید از از مراکز پزشکی مورد تایید دادگاه دریافت شود)
  • گزارش کتبی عدم امکان سازش از مشاور مورد تایید دادگاه
  • گزارش کتبی داوری
  • گزارش کتبی زوجین برای توافق در مورد مهریه ، حضانت فرزندان و سایر حقوق زن
  • در صورتی باکره بودن زن ، گواهی بکارت ( برای حذف نام همسر از شناسنامه لازم است)

در ادامه برای ثبت و پایان دادن به مراحل طلاق توافقی ، باید با حکم دادگاه مبنی بر عدم امکان سازش به دفاتر مربوطه رجوع کرد.

قانون جدید در مورد مراحل طلاق توافقی 1400 ؛ اقدام از مراکز مشاوره خانوادگی

یکی از راه جدید که برای آسان تر کردن مراحل طلاق توافقی در سال 1400 استفاده می شود ، مراجعه به مشاوره است. در این مورد پیش از مراجعه به دادگاه خانواده برای درخواست طلاق توافقی ، طرفین میتوانند از طریق مراکز مشاوره خانوادگی اقدام کنند . این مورد در ماده 25 قانون حمایت از خانواده تصریح داشته شده است. در این ماده چنین نوشته شده است :

درصورتي كه زوجين متقاضي طالق توافقي باشند، دادگاه بايد موضوع را به مركز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در اين موارد طرفين مي توانند تقاضاي طلاق توافقي را از ابتداء در مراكز مذكور مطرح كنند. در این صورت زوجین گواهی عدم سازش را از مرکز مربوطه دریافت و سپس به دادگاه مراجعه می کنند.

همچین زوجین میتوانند مطابق قاعده از طریق مراکز ثبت الکترونیک قوه قضاییه اقدام به ثبت درخواست طلاق کنند و به شعبه تعیین شده مراجعه کنند. البته این روش برای تهران و برخی از شهر ها امکان پذیر است.

مدت زمان انجام مراحل طلاق توافقی

گذشتن از مراحل طلاق توافقی به نسبت نوع غیر توافقی از سرعت و سهولت بسیار بالاتری برخوردار است. به همین علت است که بیشتر طرفین برای جدایی تمایل دارند به طور توافقی عمل کنند. معمولا حکم طلاق توافقی نهایتا تا دو ماه دریافت می شود. اما شایان ذکر دریافت حکم مذکور در صورتی که از طریق وکیل مربوطه اقدام شود با سرعت بسیار بالاتری صورت میگیرد.

شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی به آوای وکیل مراجعه کنید. همچنین شما میتوانید از طریق آوای وکیل به اتخاذ وکیل مناسب نیز اقدام کنید تا مراحل طلاق توافقی با سرعت بیشتری طی گردد.

آوای وکیل با تیم حقوقی مجرب خود آماده خدمت رسانی و حل مشکلات حقوق شما می باشد. کافی است با ما تماس بگیرید.

 

 

دادگاه ذی صلاح برای دریافت حکم طلاق چیست ؟

دادگاه خانواده در صلاحیت دادرسی قرار دارد.

آیا حضور زوجین در طلاق توافقی اجباری است؟

در صورت اقدام از طریق وکیل ، زوجین میتوانند در روند دریافت حکم طلاق توافقی حضور نداشته باشند.

طلاق توافقی چقدر طول می کشد ؟

طلاق توافقی نهایتا 2 ماه طول می کشد و در صورت اقدام از طریق وکیل در سرعت بسیار کمتری حکم دریافت می شود.

4.5/5 - (98 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.